En mørk novemberkveld vandret elever og foreldre i tussmørket inn i den mørke skogen rundt Gamle Finstad Skole. Bare fakler og selvlagde lanterner i papp og silkepapir lyste opp stien der de gikk. Sangene om St Martin som gikk i sne og regn preget stemningen.

Lanternefest er et årlig arrangement ved steinerskoler verden rundt. Lanternefesten avholdes i november og er en lysfest i mørketiden.

En del av skolehverdagen

Steinerskolen legger vekt på det kunstneriske i undervisningen av alle fag, og kunst og håndverk er eget fag på timeplanen gjennom alle år. Forberedelsen til lanternefest skjer gjerne i klassene som et kunstnerisk element flere uker i forveien og lanternens form og uttrykk bestemmes av lærere og elever i samarbeid. Disse utvikler seg gjerne til å bli mer avanserte i høyere alderstrinn.

Foreldremedvirkning

Foreldrene ved skolen inviteres til skolens årstidsfester og er med på å skape et fellesskap blant voksne og barn som er en viktig del av skolens drift. Foreldrene til elevene i 4/5 kl er hvert år ansvarlige for baking av sol, måne og stjerne-kaker som elevene får smake på etter en stemningsfull stund i skogen. Elevene i ungdomstrinn lager ikke lanterner, men får hvert år æren av å stå med fakler og danne portalen som leder inn til åpningen i skogen der fortellingen om St Martin og tiggeren blir proklamert.

Hvem var Martin?

Til flammene av bålet istemmer store og små sangen om soldaten Martin som brøt med sin far og valgte et liv i tjeneste for de fattige. Etter å ha virket som prest i Gallia ble han valgt til biskop av Tours ca år 372. St Martin var imidlertid så beskjeden at han forsøkte å unngå å bli valgt og prøvde å gjemme seg bort blant gjessene. Det var kanskje ikke så lurt siden disse kaklet så høyt at gjemmestedet ble avslørt. I vårt naboland Sverige spiser de fortsatt Mortensgås denne dagen til minne om Den hellige Martin som fornorsket blir Morten. I alterskapet fra 1520 i Ringsaker kirke kan vi se St. Martin av Tour fremstilt i sin kappe til hest.